Devam eden dava dosyanıza koyacağınız bilirkişi raporu/adli tıp mütalaa raporu/adli tıp raporu mutlaka bilimsel temelli, gerekçeli ve tekrarlanabilir olmalıdır.
Bu üç kavram detaylandırılırsa;
Bilimsel temel ne demek?
Bilimsel temel, o konuda o zamana kadar kabul edilmiş, sürekli yayınlar ile tekrar edilen ve bilim insanlarının çoğunluğu tarafından kabul edilen gerçekler olarak tanımlanabilir.
Raporu yazan kişinin şahsi görüşü, toplum tarafından kabul edilen ancak bilimsel temele dayanmayan, güncelliğini kaybetmiş bilgiler ile hazırlanan raporlar bilimsel kabul edilemez.
Raporların gücü ve kalitesi tamamen raporun dayandığı bilimsel verilere bağlıdır. Bu nedenle raporların hangi bilimsel verilere dayandığı detaylı olarak anlatılmalı ve bu bilimsel verilere atıf yapılmalıdır.
Bir adli tıp raporu hangi bilimsel temele dayandığının gerekçesi mutlaka açıklanmalıdır.
Raporun gerekçesi ne demek?
Bilirkişi raporu/adli tıp mütalaa raporu/adli tıp raporu, o alanla ilgisi olmayan kişiler tarafından anlaşılabilir olmalıdır. Bir raporun anlaşılmasındaki en önemli husus raporun sonucunun mutlaka gerekçelendirilmesidir.
Gerekçelendirme, doğru kabul edilen düşünceyi bilgiye dönüştüren unsur olarak kabul edilir.
Bir rapor sonucunun dayanaklarının akla, hukuka ve maddi olaya uygun olması ve gerekçenin dosyadaki bilgi ve belgelerin yerinde değerlendirildiğini gösterir biçimde; geçerli, yasal ve yeterli olması gerekir.
Raporun tekrarlanabilir olması ne demektir?
Tekrarlanabilirlik, aynı verileri kullanarak tutarlı sonuçlar elde etmek olarak tanımlanır. Tekrarlanabilirlik, hakim veya savcılık tarafından sorulan soruyu yeni veriler veya yeni bir bilirkişi tarafından kullanarak yanıtlamayı amaçlayan çalışmalar arasında tutarlı sonuçlar elde etmek anlamına gelir.